Отново полицаи с маски охраняват протестите

Отново полицаи с маски охраняват протестите

© Лора Филева

Служители на МВР от специализираните полицейски сили отново са с маски в района на протестите, видя репортер на "Дневник". След като преминаваха през КПП-то на ул. "Оборище" при "Ал. Невски" част от служителите си сложиха маски под каските.


Попитан от " Дневник" дали има инструкция или нареждане за слагането на маските, полицаи заяви: "Всеки носи лична отговорност." Друг служител на реда заяви, че си е сложил маската, защото така му е по-удобно и не му е студено на лицето.


Според чл.91, ал.3 от Закона за МВР единствената хипотеза, при която се запазва самоличността на служители на МВР, е за тези, които извършват дейност по "освобождаване на заложници, при задържане или обезвреждане на извършители на особено опасни престъпления, когато те оказват или са склонни да окажат въоръжена съпротива".


По-рано днес "Ранобудните студенти" изпратиха сигнал до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, в който настояват служителите на МВР, участващи в охраната на протестите, да не използват маски. Иска се също полицаите, които охраняват събитията, да носят на видимо място служебния си номер.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: