Редакционен: Пълно обезсмисляне на институциите


Застрахователят "Лев инс" има достъп до класифицирана информация

Свързаната с Алексей Петров застрахователна компания "Лев инс" се оказа с достъп до класифицирана информация, или казано с други думи - до държавни и служебни тайни. От фирмата вчера се похвалиха с този факт, докато изтъкваха какви позиции имат на пазара. Разрешенията явно са получени заради държавните клиенти на "Лев инс".


През последните две години сред тях са митниците, Министерството на отбраната, КФН, НАП, правителственият авиоотряд, АЕЦ "Козлодуй", сградите на Министерския съвет, целият автопарк на Народното събрание и други. В такива конкурси предварително се проверявало дали на съответната компания може да се има доверие, защото след това през застрахователните договори тя има достъп до широк кръг секретна държавна информация.




Справка в Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) показва, че "Лев инс"е получавала разрешенията от ВКР и НСС, а впоследствие от ДАНС. Периодът съвпада с времето, когато в службата работи Алексей Петров (той е сочен за неформален шеф на ДАНС по това време - бел. ред.), а самата компания е неговата бивша фирма "Левски Спартак". Наследникът й "Лев инс" пък се контролира от приятелката му Ива Павлова.


Въпреки че според Закона за защита на класифицираната информация ДКСИ "осъществява общо ръководство" на проверките за надеждност и издаването на разрешителни, от думите на шефа й Цвета Маркова вчера се разбра, че комисията всъщност никога не се е занимавала с това и всичко е в ръцете на скандалната специална служба. Абсурдното е, че тази практика по думите на Маркова е още от създаването на ДКСИ, която беше конституирана по искане на евроатлантическите партньори като гарант за сигурността на информацията.


Впрочем веднага след създаването й гръмна и първият скандал, когато Тодор Батков получи сертификат №1 за допуск до класифицирана информация именно от НСС като адвокат на Чорни, който тогава обжалваше заповедта си за изгонване от България.
При тази фактология изглежда, че съществуването на ДАНС очевидно обезсмисля съществуването на всички останалите институции, които гълтат милиардите на данъкоплатците


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.