Емблематични примери

Антикризисните планове на Чехия и Унгария

Две емблематични с икономическата си ситуация централноевропейски държави - Чехия и Унгария - дадоха вчера два поучителни с различията си примера как се посреща кризата.


Десният кабинет в Прага, който ръководи една от най-стабилните икономики в района, заложи на инициативността и изобретателността на предприемачите и гражданите, вместо само да излива обилни средства от държавния бюджет, който очевидно ще е в дълбок дефицит заради рецесията. За да разполагат фирмите с повече капитал и шансове за износ, се намаляват социалните осигуровки и данъците.


Вместо милиарди евро за инфраструктурни проекти се прави капиталова инжекция за дребния семеен бизнес с по 5-10 служители. А важните за страната автомобилни заводи се стимулират чрез облекчен ДДС за купуване на нови коли, които Западна Европа в момента не търси. Принудителният отпуск на работниците пък ще се използва да ги изпратят на курсове за квалификация.




От друга страна, Унгария, която от години е в тежко финансово състояние заради политиката на щедри разходи от социалистическото правителство, е принудена по думите на премиера Ференц Дюрчани да подскача с чувал на краката. Той обяви в понеделник, че започва реформа на данъците и осигуровките и орязване на администрацията.


Будапеща сваля данъка върху доходите с 5% и други данъчни облекчения за сметка обаче на скок в ставките за ДДС и акцизите, както и повишаване на пенсионната възраст. Целта е да се запазят работни места и да не гърми бюджетът като цената е потреблението, което ще влезе директно във фризера. В допълнение Дюрчани иска да удвои капацитета на ядрената централа в Пакш.


Наистина всяка страна търси сама и според спецификите си изход от глобалната икономическа буря, но и при най-бегло сравнение с другите българският "пакет", който се кани да излее над 5 млрд. в инфраструктурни и социални проекти, изглежда все по-неадекватен.


Всичко, което трябва да знаете за: