Редакционен: След грип - ваксина

Три месеца след отмяната на епидемията от грипния вирус A (H1N1) у нас започва безплатна имунизация срещу него. От началото на март всички рискови групи (бебетата с тежки заболявания, бременните и медицинският персонал) ще бъдат ваксинирани с по две дози срещу известното като свински грип заболяване, като стойността на всяка ваксина е 22  лв., според информацията от здравното министерство.


Миналата година ведомството обяви, че ще бъдат доставени 360 хил. дози и че ще ги поръча заедно с още четири държави от ЕС, за да излязат по-евтино. Впоследствие вариантът отпадна заради множество процедурни проблеми. С времето и свинският грип започна да отшумява и други страни от Евросъюза масово започнаха да се отказват от уговорените доставки - защото ваксините излязоха по-скъпи и неефективни от първоначално обявените параметри. Само Франция например спести по този начин 350 млн. евро и вероятно им е намерила по-рационално предназначение.


България обаче си направи поръчката, макар и по-скромна - 80 хил. дози за 1.75 млн. лв., в очакване на "втора вълна от епидемията през февруари" , както обясниха от министерството. Е, вълна няма и епидемиолозите отдавна признаха, че не очакват такава. Но пък според шефа на отдел "Надзор на заразните болести" сега било "подходящото време за имунизация". Нещо като след дъжд - качулка, и след грип - ваксина...


Не че това е голяма драма - такава е липсата на жизненоважни лекарства в детските онкологични отделения например. А тя и десетките й подобни почти винаги произтичат от отговора на въпроса "как", а не "колко" пари се харчат.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.