Ипотечното кредитиране през месец март, 2009 г.

07.04.2009 | 18:35
по статията работи:
Анализ на "Кредит Център"
 Ипотечното кредитиране през месец март, 2009 г.


Въпреки отчетеното раздвижване на пазара на ипотечни кредити през месец март, общите обеми остават ниски спрямо миналогодишните. Средният размер на изтеглените кредити се е повишил като е достигнал 38 147 евро, сочи анализ на консултантската компания "Кредит Център". Това са нивата, характерни за края на 2007 г., където според анализаторите се намират и цените на недвижимите имоти в момента. Спадащите цени на квадратен метър правят възможно купуването на малко по-големи жилища, което повишава и общата сума, платена по една сделка.

Съотношение на кредитите в евро/лева за страната е било 87/13.

Въпреки че нивата на безработица нарастват по-бързо в по-малките населени места, по-голяма част от клиентите със затруднения са в големите градове на страната, поради по-високия дял на ипотеките като цяло и по-високия размер на кредитите, които ползват. Затова и раздвижването, предизвикано от появата на атрактивни оферти, се забелязва най-вече в София, Варна и Бургас.

Лек оптимизъм се забелязва и сред младите хора, които се връщат на сцената на ипотечното кредитиране у нас. Най-сериозната тежест обаче отново е в средната възрастова граница – 26-45 години. Тези хора и най-лесно получават кредитиране, тъй като имат финансова и професионална история, а и достатъчно добра перспектива за дългосрочен кредит.

Кредитите от 500 хиляди евро, за които се говореше до преди 6 месеца, вече са в миналото. На пазара почти липсва финансиране на големи сделки. Изключения има, но само при идеалната комбинация от изключителен имот и кредитоискател.

Очакванията на "Кредит Център" са през следващите няколко месеца до лятото тенденциите да се запазят, като нараства предлагането на ипотекирани имоти, без това да се отрази значително на общия обем сделки. Лихвите ще продължат да се движат около сегашните си нива, а клиентите ще бъдат все така внимателни и предпазливи в избора на кредитна сделка.

Експертите от "Кредит Център" отчитат и още една интересна тенденция - ипотекираните жилища, чиито собственици изпитват затруднения, са най-добрите оферти на имотния пазар в момента и затова делът им в общия брой сключени сделки нараства. Атрактивните цени на тези имоти привличат голям интерес от страна на купувачите, нуждаещи се от основно жилище.

В резултат, постепенно нараства делът на ипотекираните жилища, които се купуват с ипотека, и техният дял вече е около 8% от сделките на "КредитЦентър". Процедурата е сравнително непозната на широката аудитория, поради което доскоро потребителите избягваха подобни оферти или ги мислеха за нереaлни. Натрупването им на пазара обаче и наистина добрите отстъпки, на които затруднените продавачи са склонни, правят един подобен избор в повечето случай изгоден, допълват експертите.

Каква е процедурата за финансиране с кредит на покупката на вече ипотекирано жилище?
  1. Купувачът, харесал ипотекиран имот, внася в банката документите си за доход и експертна оценка на избрания имот, за да получи одобрение за отпускане на кредит.
  2. Ако сумата, която може да му отпусне банката е достатъчна за закупуване на избрания имот, той подготвя пълния комплект документи за кандидатстване за кредита – нотариален акт, данъчна оценка, скица, удостоверение за тежести, предварителен договор и др. Допълнително предоставя и документ (удостоверение) от банката, в която е ипотекирано жилището, в който се посочва сумата, която е необходимо да бъде внесена за покриване на кредита на продавача на жилището и заличаване на ипотеката.
  3. Кредитиращата банка разглежда всички документи и излиза с крайно становище за отпускане на кредита на купувача.Изготвя се договор за кредит, който клиентът подписва.
  4. Сделката се изповядва пред нотариус т.е. продавачът прехвърля на купувача правото си на собственост, като финансиращата банка учредява втора по ред ипотека върху имота.
  5. След вписването на сделката в службата по вписвания, финансиращата банка превежда на банката на продавача, която има първа по ред ипотека, сумата, която е посочена в документа (удостоверението), необходима за погасяване на кредита на продавача.
  6. След получаването на средствата, банката с първа по ред ипотека, погасява кредита на своя клиент и заличава ипотеката си върху имота.
Когато извърви процедурата стъпка по стъпка, клиентът обикновено се сдобива с имот на добра цена, а първоначалният собственик се освобождава от тежащото му задължение, без да изпада в неплатежоспособност и да трябва да понесе всички последствия на превръщането си в "лош платец".

Обобщение на анализа на "Кредит Център" за ипотечното кредитиране през месец март (с таблици и графики) ще откриете тук.

Информация за потребителското кредитиране за месец март ще откриете тук.




Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....