Тайни, губещи и скандални

Сделките на НЕК

Националната електрическа компания(НЕК) продаде част от аварийния резерв на България на сръбски търговец на ток, и то на цена, която позволи на последния да предложи по-ниска тарифа от самата НЕК за внос в Македония. Така на практика държавната компания се оказа двойно губеща от сделката. Скандалната продажба на енергия беше направена независимо от възражението на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), чието задължение е да гарантира сигурността на снабдяването в страната и да осигурява резервни мощности при увеличено потребление и аварии. И по закон без негово съгласие не може да се бърка в резерва.


С универсалното оправдание за "търговска тайна" държавният монополист скри и тази "успешна" сделка, както до момента крие колко е платила руската "Атомстройекспорт", за да придобие доставеното преди години оборудване на площадката в Белене, а също и за какво точно поскъпване на строителството на новата централа настоява. НЕК не желае да каже също за какво е похарчила 300 млн. лв., дадени през миналата година от бюджета по проекта за "Белене".


И договорите с "Газпром" също бяха "успешни", докато бяха тайна, а когато тя беше разбулена, се оказа, че са съставени единствено в полза на руския монополист при пълна липса на каквато и да било защита за интересите на България.


Такива успехи - с безконтролното харчене на парите на данъкоплатците, както се казва, и баба знае. В този смисъл и бездруго кухата пропаганда за "енергиен център на Балканите" става опасно вредна. Сделките като описаната по-горе обясняват защо монополът на НЕК продължава да бъде пазен, а енергийният регулатор отказва да промени правилата за износ и да отвори наистина пазара на електроенергия. Заради състоянието му Брюксел вече предупреди, че ще започне наказателна процедура срещу България. И това, изглежда, е и единственият шанс за промяна.